- osteopatia, akupunktio ja craniosacral-terapia

Osteopaattinen menetelmä

Osteopatia

Osteopatian historiasta ja sen perustajasta Andrew Taylor Stillistä löytyy paljon erilaista tietoa. Tässä lyhyesti omia poimintoja, joilla valaisen klassisen osteopatian periaatteita. Andrew Taylor Still (1828-1917) eli ja vaikutti Yhdysvalloissa. Hän oli metodistipapin ja lääkärin poika, joka jo varhain päätti seurata isäänsä lääkäriuralle. Still valmistui lääkäriksi ja myöhemmin kirurgiksi 1860. Amerikan sisällissodan aikana Stillillä riitti kosolti paikattavaa, ja kulkutaudit verottivat kansaa. Hänen kolme lastaan kuolivat aivokalvontulehdukseen. Still alkoi menettää uskoaan sen aikaiseen lääketieteeseen ja päätti kehittää itseään ihmisiä auttaakseen. Tästä eteenpäin Still käytti koko elämänsä ihmisen tutkimiseen ja sen myötä osteopatian kehittämiseen.

Still vakuuttui siitä, että lääketiede oli puutteellista ja sen hoitomuodot jopa vahingollisia ihmisille. Hän tutki fysiologiaa ja teki satoja ruumiinavauksia saadakseen paremman käsityksen ihmisen elintoiminnoista. Koska Stillillä oli vahva kristillinen tausta, hän oli vakuuttunut siitä, että meidät on luotu varsin täydellisiksi olioksi. Ihmisen pitäisi siis olla lähtökohdiltaan terve ja kyetä myös parantumaan ilman ulkopuolisia aineita tai lääkkeitä. Kun kehon ja mielen kokonaisuus on tasapainossa, ihminen ei sairastele. Mitä paremmassa tasapainossa olemme, sen paremmin siedämme myös ulkopuolisia terveyttä haastavia vaikutuksia.

Still ei uskonut, että ihmisessä olisi mitään tarpeetonta, vaan kehossa kaikella on tarkoitus. Keho on itseänsä jatkuvasti säätelevä kokonaisuus ja muun muassa oireet kertovat sen epätasapainosta. Keho parantaa itse itsensä kun sille annetaan siihen mahdollisuus. Mitä paremmin ymmärrämme kehon lainalaisuuksia, sen helpompi ihmistä on hoitaa. Tämä johti lukuisiin oivalluksiin ja löytöihin, jotka ovat muokanneet osteopatiaa sen alkuhetkistä meidän päiviimme.

Eräitä perusajatuksia oli, että rakenne ohjaa toimintaa. Jos rakenteeseen, kuten selkärankaan, tulee häiriöitä, se vaikuttaa heti kokonaisuuden toiminnallisuuteen ja sitä kautta terveyteen. Koska selkärangan kautta kulkee suurin osa hermoviestintää aivojen ja kehon välillä, on rangalla ilmeinen rooli terveydessä. Toki Still havaitsi, että selkäranka on osa kokonaisuutta kehossa, mutta se oli hyvä lähtökohta jatkaa tutkimuksia.
Myöhemmin havaittiin, että myös toiminta ohjaa rakennetta. Jos ihminen käyttää kehoaan huonolla tavalla, se vaikuttaa ajan kanssa rakenteeseen. Jos jokin sisäelintoiminto on riittävästi häiriintynyt se näkyy rangassa.

Mitä on osteopatia? Klassinen osteopatia pitää sisällään koko kehon hoitotekniikoita. Ei ollut tarvetta eritellä mitä osaa kehosta hoidetaan, kun tavoite oli kokonaisuuden tasapaino. Myöhemmin, kun eri hoitajat halusivat painottaa jotain tiettyä tekniikkaa, syntyi eri nimityksiä, kuten kraniaali osteopatia, viskeraali osteopatia, manipulatiivinen osteopatia jne. Still perusti The American School of Osteopathyn Kirksvilleen, Missouriin 1892.

Still, hänen oppilaansa ja heidän oppilaansa ovat kehittäneet ja vieneet osteopatiaa eteenpäin aina tähän hetkeen asti.

Osteopatian harjoittajien hoitotulokset olivat niin hyviä, että osteopatian suosio levisi hyvin nopeasti koko Amerikkaan. Tämä sai aikaan kateutta lääkärien piirissä ja synnytti kilpailevia hoitomuotoja. Sekä kiropraktiikan että naprapatian perustajat olivat hakeneet oppinsa Osteopatiakoulusta.